Het ATP-CP energiesysteem

Dus eigenlijk wat je nodig hebt om onze spieren werken – een molecuul van ATP, die de spieren krijgen hun energie. Gevormd atp cp system door splitsing van ATP + ADP molecule energie. Dat is slechts genoeg ATP-winkels in onze spieren slechts 2 seconden van het werk, en verder is er hernieuwde synthese van ATP uit ADP moleculen. Eigenlijk vanaf het ATP resynthesis proces types en het hangt af van de atp cp systeem beschikbaarheid en functionaliteit.

Dus, toe te wijzen dergelijke processen. Ze zijn meestal met elkaar verbonden

1. Anaërobe kreatinfosfatny

083Het belangrijkste voordeel van kreatinfosfatnogo baan van ATP zijn

 • lage implementatietijd,
 •  hoog vermogen.

Kreatinfosfatny baan die met de stof creatinefosfaat . Creatine bevat creatine stof. Creatinefosfaat een grote energiereserve en hoge affiniteit voor ADP. Daarom gemakkelijk reageert met de moleculen van ADP opgenomen in de spiercellen bij inspanning door de reactie van ATP hydrolyse. Tijdens deze reactie wordt een fosforzuur residu met energieopslag overgedragen van creatinefosfaat ADP molecule tot creatine en ATP vormen.

Creatinefosfaat ADP + ATP + creatine.

Deze reactie wordt gekatalyseerd door het enzym creatinekinase . Dit pad is soms ATP resynthese kreatikinaznym, soms fosfaat of alaktatnym.

Creatine – een stof instabiel. De vorming van creatine het vindt plaats zonder tussenkomst van enzymen. Niet gebruikt door het lichaam Creatine wordt uitgescheiden met urine. De synthese van creatine atp cp system plaatsvindt gedurende de rest van overmaat ATP. Wanneer de spier creatine matige voeding gedeeltelijk kan worden hersteld. Reserves van ATP en phosphocreatine in de spieren ook wel  phosphogen.

Het fosfaat systeem heeft een zeer snelle hernieuwde synthese van ATP uit ADP, maar het is alleen effectief voor een zeer korte tijd. Bij maximale belasting, wordt het fosfaatsysteem uitgeput gedurende 10 seconden. Aanvankelijk 2 tot ATP wordt verbruikt, en vervolgens gedurende 6-8 seconden – KF.

Fosfaatsysteem heet anaërobe omdat ATP resynthese niet actieve zuurstof en alaktatnoy omdat er geen melkzuur gevormd.

Deze reactie is de belangrijkste energiebron voor oefening maximaal vermogen: sprint, springen gooien, tillen halters. Deze reactie kan herhaaldelijk worden atp cp system geactiveerd tijdens de oefening, die mogelijk de snelle toename van de kracht van het werk maakt.

2. anaërobe glycolyse

De belasting de intensiteit van een termijn toeneemt wanneer de spieractiviteit kan niet meer door slechts één anaerobe systeem gehandhaafd door gebrek aan zuurstof. Vanaf dit punt in energievoorziening lichamelijke arbeid betrokken lactaat- mechanisme hersynthese van ATP, dat een bijproduct van melkzuur. Wanneer zuurstoftekort gevormde melkzuur in de eerste fase van anaërobe reactie niet volledig geneutraliseerd in de tweede fase, resulterend in ophoping in de werkende spieren, wat leidt tot acidose of verzuring van spieren.

glycolyse hernieuwde synthese van ATP en door kreatinfosfatny anaërobe. De bron van de energie die nodig is voor ATP resynthesis is in dit geval de spier glycogeen. Op anaërobe afbraak van atp cp system glycogeen van de moleculen door het enzym fosforylase afwisselend gesplitste einde glucose residuen in de vorm van glucose-1-fosfaat. Verdere molecuul glyuezo-1-fosfaat, na een reeks van opeenvolgende reacties worden omgezet in melkzuur. Dit proces heet glycolyse. Daardoor glycolyse tussenproducten met fosfaatgroepen variabele bindingen. Deze verhouding kan gemakkelijk worden overgedragen aan ADP in ATP te vormen. Bij langzaam rust glycolytische reacties optreden, maar tijdens gespierde werk de snelheid kan worden 2000 keer verhoogd, en heeft een prelaunch-status.

Implementatietijd van 20-30 seconden .     

Werkende tijd met een maximale capaciteit – 2 -3 minuten.

Glycolytische ATP vorming werkwijze heeft een aantal voordelen aërobe door:

 • hij snel bereikt de maximale capaciteit,
 • Het heeft een hogere waarde van het maximale vermogen,
 • Het is niet de betrokkenheid van de mitochondriën en zuurstof nodig.

Echter, op deze manier het heeft zijn nadelen :

 • maloekonomichen werkwijze,
 • de ophoping van melkzuur in de spieren verstoort aanzienlijk hun normale werking en draagt bij aan de spiervermoeidheid.

084

1. Aerobic path resynthesis

Aërobe pad hernieuwde synthese van ATP oftewel weefselademhaling – dit is de belangrijkste methode voor het vormen van ATP die in de mitochondria van spiercellen. Tijdens weefselademhaling afgetrokken oxideerbare stoffen en twee waterstofatomen op ademhalingsketen worden overgebracht naar moleculair zuurstof door het bloed geleverd naar de spieren, wat resulteert in atp cp system water ontstaat. Voor energie kosten vrijkomt tijdens de vorming van water, de synthese van moleculen ATP uit ADP en fosforzuur. Typisch elke watermolecuul gevormd drie moleculen ATP synthese.

Zuurstof of aërobe systeem is het meest belangrijk voor atleten uithoudingsvermogen omdat het de fysieke arbeid voor een lange tijd kan handhaven. Zuurstofsysteem voorziet het lichaam, met name spieractiviteit energie door chemische interactie van voedingsstoffen (voornamelijk koolhydraten en vetten) met zuurstof. Voedingsstoffen in het lichaam via de voeding en gedeponeerd in de opslag voor later gebruik als nodig. Koolhydraten (suikers en zetmeel) afgezet in de lever en spieren glycogeen. Glycogeen kan variëren, maar in de meeste gevallen hebben ze genoeg voor ten minste 60-90 minuten werk submaximale intensiteit. Tegelijkertijd wordt de voorraad vetten in het lichaam nagenoeg onuitputtelijke.

Koolhydraten zijn effectiever “brandstof” in vergelijking met atp cp systeem vetten, omdat bij dezelfde stroomverbruik hun oxidatie vereist 12% minder zuurstof. Daarom, in omstandigheden van zuurstoftekort tijdens de productie ontstaan tijdens lichaamsbeweging voornamelijk als gevolg van de oxidatie van koolhydraten.

Omdat koolhydraten reserves zijn beperkt, en beperkt de mogelijkheid van het gebruik ervan in de sport uithoudingsvermogen. Na de uitputting van de reserves van koolhydraten om energie te werk verbonden vet, de reserves van die zorgen voor een zeer lange baan. De bijdrage van vetten en koolhydraten in de energievoorziening van de belasting is afhankelijk van de intensiteit van de oefening en fitness atp cp system atleet. Hoe hoger de intensiteit van de belasting, hoe groter het aandeel van koolhydraten met energieproductie. Maar met dezelfde intensiteit aërobe oefening getraind atleet zal meer vet en minder koolhydraten te gebruiken in vergelijking met de ongetraind persoon.

Zo zal de gekwalificeerde persoon meer kosten-effectief gebruik van energie als koolhydraten winkels in het lichaam zijn niet onbeperkt.

Oxygen prestaties van het systeem is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof die het menselijk lichaam kan absorberen. Hoe groter het verbruik van zuurstof tijdens het continue bedrijf, hoe groter de aërobe capaciteit. Onder invloed van aërobe training capaciteit persoon kan groeien met 50%.

Inzettijd is 3-4 minuten, maar goed getrainde atleten 1 min. Dit is te wijten aan het feit dat de levering van zuurstof naar de mitochondriën nodig herstructurering van bijna alle systemen van het lichaam.

Werkende tijd met een maximale capaciteit van tientallen minuten. Dit maakt het mogelijk om deze route te gebruiken na langdurig gebruik van de spieren.

In vergelijking met andere processen die in de spiercellen van de aërobe ATP resynthese route heeft verschillende voordelen:

 • Kosten: een molecuul glycogeen geproduceerd 39 ATP moleculen anaerobe glycolyse slechts 3 molecule.
 • Veelzijdigheid beginsubstraten uitvinding dienen verschillende stoffen: koolhydraten, vetzuren, ketonen, aminozuren.
 • Zeer lange duur van de atp cp system werkzaamheden. De rest van aërobe ATP resynthese tarief mag dan klein zijn, maar als je oefening kan het maximum worden.

Er zijn echter ook nadelen.

 • Vereist zuurstofverbruik, beperkt door de snelheid van de zuurstoftoevoer naar de spieren en de mate van penetratie van zuurstof door het membraan van de mitochondriën.
 • Een goed moment om implementatie.
 • Kleine voor de maximale hoeveelheid stroom.

Daarom is de spieractiviteit, typerend voor de meeste sporten, niet atp cp system volledig kan worden verkregen door deze re-synthese van ATP.

X